Published on oktober 28th, 2013 | by scriptor
0Wikiwijs.nl en Leermiddelenplein.nl bundelen krachten
Een onderwijsplatform voor alle leermiddelen
Het Leermiddelenplein van SLO en het Wikiwijs-platform van Kennisnet en de Open Universiteit gaan vanaf 11 oktober samen verder onder de naam Wikiwijsleermiddelenplein. Door het samenbrengen van de inhoud en functionaliteiten van beide websites kunnen scholen en docenten op een plek terecht voor het zoeken, maken, delen en vergelijken van leermiddelen. Op wikwijsleermiddelenplein.nl vinden ze informatie over ruim 1.400 lesmethodes en meer dan 100.000 beschikbare (digitale) lesmaterialen.
Optimale leermiddelenmix
Wikiwijsleermiddelenplein biedt docenten houvast bij het samenstellen van de optimale leermiddelenmix en stimuleert het gebruik en de uitwisseling van open versus gesloten, gratis versus niet-gratis en digitaal versus niet-digitaal materiaal (catalogus informatie). Via het platform krijgt het onderwijsveld meer grip op het uiteenlopende aanbod beschikbare leermiddelen. Er zijn 3 hoofdactiviteiten: methodes zoeken, lesmateriaal zoeken en zelf aan de slag.
1. Methodes zoeken
Op Wikiwijsleermiddelenplein is er actuele informatie over methodes voor het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, (voortgezet) speciaal onderwijs en de opleidingsonafhankelijke vakken in het mbo. Eden docent vindt er methodebeschrijvingen en -analyses, gemaakt door onafhankelijke onderwijsspecialisten van SLO en prijzen en ervaringen van docenten met de verschillende methodes. Ook is het mogelijk om de onderwijsinhoudelijke kenmerken van methodes met elkaar te vergelijken. Om de informatievoorziening zo compleet mogelijk te maken, werkt men samen met partijen, waaronder de Groep Educatieve Uitgevers.
2. Lesmateriaal zoeken
Wikiwijsleermiddelenplein biedt toegang tot diverse collecties (open) lesmateriaal voor het basisonderwijs tot en met universitair onderwijs. De materialen variëren van beknopte modules, oefeningen en toetsen tot volledige lessen en lessenreeksen. Het merendeel van het lesmateriaal is digitaal, gratis en vrij in het onderwijs te gebruiken. Verschillende partijen uit het onderwijsveld, waaronder Digischool, Stichting VO-content, MBO-groen en SURF, werken hieraan mee: zo ontstaat een zo volledig mogelijk en gevarieerd aanbod.
3. Zelf aan de slag
Docenten kunnen op Wikiwijsleermiddelenplein ook eigen materiaal uploaden of bestaande materialen bewerken of combineren. Op die manier kunnen ze lesmateriaal geschikt maken voor hun eigen onderwijscontext. Bovendien kunnen zij met andere docenten samen aan materiaal werken of notities achterlaten bij materiaal en elkaars expertise inzetten. Vervolgens kunnen ze het materiaal via het platform delen met andere docenten.
Over Wikiwijsleermiddelenplein
Wikiwijsleermiddelenplein is het resultaat van het samenbrengen van Wikiwijs.nl (Open Universiteit en Kennisnet) en Leermiddelenplein.nl (SLO), twee onderwijswebsites voor leermiddelen. Het ministerie van OCW bekostigt beide initiatieven direct, dan wel indirect. Het samenbrengen van beide platforms onder de naam Wikiwijsleermiddelenplein betekent efficiëntievoordelen en toegang tot informatie over methodes en lesmaterialen via een gemeenschappelijk platform.
Scriptor
Bron: Kennisnet via Nieuwsbank