Published on september 3rd, 2013 | by scriptor
0Wereldpremière: video-opnames vanuit gezichtspunt wielrenner
Dutch Food Valley Classic zet mobiele camera’s Zepcam in
Live streaming videobeelden bekijken die wielrenners zelf maken: het moet een nieuwe dimensie toevoegen aan de wielerbeleving. Op 23 augustus vond tijdens de Dutch Food Valley Classic 2013 een wereldpremière plaats: vier wielerploegen gebruikten mobiele camera’s, op fietsen gemonteerd om videobeelden vanuit het gezichtspunt van de wielrenners mogelijk te maken. Doel van de point-of-view-opnames vanaf de fiets: een intensievere sportbeleving voor het publiek, zowel langs het pacours als thuis op de bank. Het gebruik van camera’s op fietsen tijdens de Dutch Food Valley Classic (DFVC) keurde de UCI (United Cycliste Internationale) goed. Zo is DFCV mondiaal de eerste professionele wielertour met cameratechnologie op de fiets! De vier wielerploegen met deelnemende coureurs aan deze primeur: Vacansoleil met Kris Boeckmans, De Rijke-Shanks met Kai Reus, Metec met Dries Hollanders en Koga met Bart van Haaren.
Kijken vanuit perspectief wielrenner
De beelden vanaf de wielrennersfietsen op 23 augustus, waren ’s avonds al te zien in een samenvatting uitgezonden op de Nederlandse televisie. De volgende stap voor wielerfans is het live mee kunnen kijken op de pc, de tablet of smartphone vanuit het gezichtspunt van hun favoriete wielrenner of wielerploeg. Hiervoor heeft Zepcam samen met internettechnologiepionier Trilab een consumentenapp en delivery-platform ontwikkeld. De camerasystemen van het Nederlandse Zepcam ondersteunen live-streaming via 3G en 4G. Overal waar een mobiel netwerk beschikbaar is, kunnen de beelden live uitgezonden worden. De camerasystemen kunnen tot 10 uur continu opnemen of 5 uur continu streamen, ruim voldoende voor de 4 uur durende koers.
Flinke lobby
Volgens Thijs Zonneveld, koersdirecteur van de Dutch Food Valley Classic, is er flink gelobbyd bij de UCI om toestemming te krijgen voor de inzet van Zepcams tijdens de wedstrijd. “Daarbij werden we gesteund door de renners, de ploegen en de Nederlandse wielerbond KNWU. Uiteindelijk heeft de UCI groen licht gegeven omdat we konden laten zien dat de Zepcams door hun kleine afmeting en de manier van installeren geen gevaar opleverden voor de renners. Dit betekent een fikse stap vooruit in het gebruik van cameraatjes in de wedstrijd.”