Published on december 7th, 2012 | by scriptor
0Weet wat je eet
Vitamines eten, niet verspillen!
Groentes snijden betekent vitamineverlies. Zo gauw je het mes zet in je oranje wortels of ander groens gaan er veel vitamines verloren. Het is dus niet zo slim groentes lang vantevoren te snijden en mooi geordend in kommetjes klaar te zetten. De vitamines vliegen je dan namelijk letterlijk om de oren, je krijgt ze niet binnen. Beter is het je groentes vlak voor je ze in de pan doet, voor te bereiden. Een vorm van gezond timemanagement!
Groentes koken betekent vitamineverlies. Kook ze dus niet te lang want dan kook je je vitaminebron ‘kapot’. 10 minuten is echt voldoende voor de meeste groentes. Kook bovendien in weinig water, in water verdwijnen de vitamines tijdens het koken die je erna dus weggooit. Daarom is verse groentesoep een gezond menu: je eet alles op, ook je vitamines. Een smakelijk voorafje waarmee het heel eenvoudig wordt je dagelijkse porties vers groen binnen te krijgen.
Groentes eten betekent zo warm mogelijk! Als een gekookte groente eenmaal is afgekoeld, zijn de meeste vitamines eruit verdwenen. Daarom worden diepvriesgroenten alleen maar geblancheerd (heel kort gekookt), omdat de producent anders niet op de verpakking mag zetten hoeveel vitamines erin zitten. Kinderen moeten dus leren hun groente als eerste te eten. De jaren-50 opvoedmethode een kind uren lang achter een half vol bord te laten zitten, had heel weinig vitaminenut.