Gezondheid Webboulevard online Magazine Appeldessert

Published on januari 27th, 2014 | by scriptor

0

VWS en bedrijfsleven tekenen akkoord vermindering zout, vet en calorieën

Het doel is om gehaltes aan zout, verzadigd vet en calorieën in producten verder te verlagen. Naast het ministerie van VWS zetten het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties (Veneca) een handtekening onder het Akkoord Verbetering Productsamenstelling.

Haalbare normen met ambitie
De al bestaande afspraken wil men stapsgewijs uitbreiden naar meer productgroepen. Daarover valt te lezen op een website die binnenkort online gaat. N.B.: het bedrijfsleven stelt zélf de maximumnormen per categorie. De voorwaarde is dat die normen haalbaar zijn, maar: ook voldoende ambitie hebben en daarbij weegt het advies van een wetenschappelijke adviescommissie zwaar mee. Bij de selectie van de productcategorieën gaat het om relevantie voor de volksgezondheid, bijvoorbeeld hoe vaak eet men een product en wat kan er beter. Een wetenschappelijke adviescommissie toetst de afspraken dan weer onafhankelijk op ambitieniveau. Voedingskundige en producttechnologische kennis en kennis van consumentengedrag wegen ook mee.

Intensiveren en versnellen
Het tempo van de verbetering van producten en maaltijden over de hele linie kan hoger. De bedoeling is dat de consument vanzelf minder zout, verzadigd vet en calorieën binnenkrijgt door verbetering van de productsamenstelling en een gezond aanbod. Veel bedrijven verbeteren hun producten al langer voedingskundig en ze breiden hun aanbod uit met magere, light- of dieetproducten. Eerder reduceerde men al zout in groenteconserven en zout en verzadigd vet in diverse soorten vleeswaren. Ook in brood en Goudse kaas zit minder zout. Ook voor koekproducten, soepen en sauzen wil men nu maximumnormen.

 

Scriptor

 

bron: Rijksoverheid

Tags: ,


About the Author



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑