Published on april 12th, 2013 | by scriptor
0Voorstellingen NTjong seizoen 2013/2014
Theater van nu voor publiek van nu
Het nieuwe NTjong maakt voorstellingen voor kinderen en jongeren onder de vleugels van het Nationale Toneel. Avontuurlijk, bezield, en ontroerend theater voor kleine en grote mensen . De artistieke leiding is in handen van Noel Fischer. De komende jaren zal NTjong het (jonge) publiek zo direct mogelijk opzoeken zowel in de klas, in het theater als bij mensen de buurt. De ambitie is 35.000 bezoekers in 2016.
In seizoen 2013/2014 brengt NTjong zeven producties: van de kleutervoorstelling Kamashibai in de klas, tot de coproductie Zebra Zebra in de middenzaal, Titus over een eenzame jongen die voor de grootste beslissing van zijn leven staat en Mijn jas is mijn huis in coproductie met het Residentie Orkest. De laatste week van november is het officiële openingsfestival van NTjong: 100% NTjong. Dan zijn bijna alle voorstellingen te zien in Theater aan het Spui en is de aftrap van het project Urban Stories: een langlopend project waarin NTjong Den Haag verkent.
Artistiek leider Noël Fischer
Regisseur Noël Fischer heeft als artistiek leider van BonteHond binnen acht jaar in de provincie Flevoland een succesvol jeugdtheatergezelschap en productiehuis voor nieuw talent opgebouwd. Grote thema’s en emoties tekenen haar voorstellingen, beroemd om hun controversiële en grensverleggende onderwerpen en de rauwe en brutale aanpak daarvan. ‘Watou’ hoorde bij de beste vijf voorstellingen van 2011 volgens NRC Handelsblad. ‘Spoonface’ (2010) en ‘Liggen op je rug’ (2009 ) vielen in de prijzen van de Krekels (de jeugdtheaterprijzen van de VSCD). Fischer heeft expertise op het gebied van locatietheater, community-art en talentontwikkeling.
Programma
Zebra Zebra vanaf 5 jaar in de zaal NTjong in coproductie met BonteHond.
Zebra Zebra is een theatraal stripverhaal voor de hele familie met muziek, live animatie en een pop-artdecor. Over de drift om je eigen keuzes te maken en het lef af te wijken. Over zwart-wit denken in een full colour wereld. Over een zebra die nou eenmaal een zebra wil zijn. Los geïnspireerd op het beroemde toneelstuk Le Rhinoceros van Eugene Ionesco.
Regie: Noël Fischer. Toneelbeeld: Marianne Burgers. Kostuums: Carly Everaert.
Speelperiode: 6 oktober 2013 in première in Schouwburg Almere, daarna tournee t/m januari 2014. Te zien tijdens 100% NTjong – 23-30 november 2013
Mijn jas is mijn huis vanaf 6 jaar, NTjong in coproductie met het Residentie Orkest.
Een meisje wordt op een nacht wakker in haar jas en ontdekt dat ze niet meer in haar eigen bed ligt. Haar jas is haar thuis geworden. Ze herkent niets, alles is leeg, is dit het einde van de wereld? De sprankelende en ontroerende muziek van Edvard Grieg uit de Holbergsuite en Peer Gynt past perfect bij de poëtische werkwijze van Hans van den Boom.
Tekst en regie: Hans van den Boom.
Première: 13 oktober 2013 Dr. Anton Philipszaal, te zien tijdens 100% NTjong – 23-30 november 2013.
Leo & Lena, vanaf 9 jaar
De jonge toneelschrijver Jibbe Willems maakt op verzoek van regisseur Noël Fischer een radicale actuele bewerking van Georg Buechner’s beroemde komedie Leonce und Lena. Een absurd, politiek sprookje uit 1835 over twee koningskinderen die alles al hebben en niets anders kennen dan een beschermd leven binnen de paleismuren met personeel dat alles voor hen regelt. Wanneer ze op zoek gaan naar het echte leven buiten, ontmoeten ze elkaar en dat zal hun leven radicaal veranderen. Over grootse dromen, eindeloze verveling en het verlangen naar echte liefde.
Regie: Noel Fischer. Tekst: Jibbe Willems.
Speelperiode: voorjaar 2013 & najaar 2014
Titus, vanaf 14 jaar
De waarheid. De waarheid is soms zo saai. Titus is een solovoorstelling over het harde maar fantasierijke leven van een slagerszoon. Op het dak van zijn school vertelt Titus in sneltreinvaart en met humor wat hem in zijn leven allemaal overkomen is. Casper Vandeputte regisseert dit ontroerende en soms hilarische stuk van Jan Sobrie over een jongen in strijd met zijn omgeving en een grote fantasie.
Regie: Casper Vandeputte. Spel: Joris Smit en Reinout Scholten van Aschat (afwisselend).
Speelperiode: eind oktober 2013 en tijdens 100% NTjong 23-30 november 2013
Theater dicht op de huid – in de klas Lucy cH- Ringo * vanaf 8 jaar.
De jonge toneelschrijfster Jorieke Abbing schreef op verzoek van Noël Fischer een toneelstuk voor in de schoolklas over een wonderlijke jongen en een eenzaam meisje die met elkaar chatten op internet. Zij woont in Waddinxveen, hij in New York. Hoe weet je dat de ander er werkelijk is als je hem nodig hebt, en kun je elkaar wel geheimen toevertrouwen via een computer?
Regie: Noel Fischer. Spel: Michiel Bijmans & Eva Zwart. Tekst: Jorieke Abbing.
Speelperiode: 25 maart t/m 26 april en januari t/m maart 2014 op scholen – en te zien tijdens 100% NTjong 23-30 november 2013.
Kamashibai voor kleuters (groep 1 en 2).
Een beeldende vertelvoorstelling voor jonge kinderen geïnspireerd op de klassieke Japanse Kamashibai, wat letterlijk theater van papier betekent. Een acteur komt in de klas met een miniatuur ‘meeneemtheater’ waarin tekeningen, collages, figuren en bijzondere voorwerpen: tot leven komen.
Speelperiode februari/maart 2014 op scholen.
Himmelblau, alle leeftijden.
Wat zie je als je ogen boven op je hoofd zouden zitten? Multimediakunstenaar Judith Hofland zet een camera op haar hoofd en fietst door Den Haag en de rest van de wereld. In een geluidsdecor van de jonge componist Jolle Roelofs beleef je deze bijzondere videoperformance. Het publiek ligt op de rug op de grond en ervaart een landschap in de lucht.
Concept: Noel Fischer. Beeldontwerp en video: Judith Hofland. Muziek Jolle Roelofs.
Te zien tijdens 100% NTjong – 23-30 november 2013
Urban Stories
NTjong gaat de Haagse wijken in om verhalen te brengen en te halen. NTjong brengt theater dichtbij mensen op onverwachte plekken, verzamelt verhalen, gedachten, ideeën en dromen en zoekt contact. Wat we meemaken zetten we om in theatrale gebeurtenissen en ontmoetingen. Op het strand, in de stad, in een park, in de bibliotheek, bij een ambassade en gewoon op straat.
Bron: Het Nationale Toneel via Nieuwsbank