Groen en duurzaam Webboulevard online Magazine tijger

Published on oktober 30th, 2013 | by scriptor

0

Steun het IFAW in de strijd tegen wildlifecriminaliteit deel 1 én deel 2!

Deel 1
De smokkel van wilde dieren verloopt via een wijdverbreid internationaal netwerk: in het ene land gestroopt worden ze via verschillende andere landen naar hun uiteindelijke bestemmingsland gesluisd. Een internationaal probleem. Als ’s werelds grootste internationale politieorganisatie, met 190 aangesloten landen, verkeert Interpol in een unieke positie om de criminele netwerken te ontmantelen. Het probleem is echter niet alleen een zaak voor de politie. Regeringen relateren hun investeringen in het politieapparaat aan de wensen van hun bevolking. Om het programma succesvol te kunnen voortzetten, is er niet alleen behoefte aan de steun van regeringen maar dus ook van de bevolking per land nodig.

De vele berichten over stropersactiviteiten en inbeslagnames schetsen een soms ontmoedigend beeld. Toch boekte men het afgelopen decennium grote vooruitgang in de aanpak van en inzicht in milieucriminaliteit. Verschillende regeringen zien wildlifecriminaliteit nu als nationale veiligheidsprioriteit. Handhavingsinstanties werken internationaal samen, zodat ze criminele netwerken effectief kunnen aanpakken.

Er is nu behoefte aan uw blijvende steun en die van non-profitorganisaties als het IFAW. Alleen dan zijn landen eerder bereid Interpol te helpen de smokkel van wilde dieren tegen te houden. Het is fantastisch dat het IFAW zich inspant om mensen over wildlifecriminaliteit te informeren. Ze organiseren antistroperstrainingen voor parkwachters in bijvoorbeeld Kameroen en anti-wildlifecrimetrainingen in Bhutan. Met uw steun aan het IFAW en daarmee ook aan Interpol helpt u steeds meer wilde dieren uit handen van smokkelaars te houden.

 

Deel 2, 16 januari 2014

Het Europees Parlement heeft vandaag een resolutie tegen wildlifecriminaliteit aangenomen. Nederlands Europarlementariër Gerben Jan Gerbrandy (D66) nam enkele maanden geleden het initiatief en wil dat Europa het voortouw neemt in het bestrijden van wildlifecriminaliteit. Jaarlijks gaat er ongeveer 19 miljard dollar om in de illegale handel in wilde dieren. Daarmee is het de grootste bron van inkomsten voor criminele organisaties ter wereld, na drugshandel, wapenhandel en mensensmokkel, zegt dierenwelzijnsorganisatie IFAW.

Met de resolutie spreekt het Europees Parlement zich uit tegen wildlifecriminaliteit en roept individuele landen op om maatregelen te treffen. Rikkert Reijnen, woordvoerder wildlife bij het IFAW (International Fund for Animal Welfare) is blij met de steun uit politieke hoek: De twee grootste importeurs van illegaal ivoor zijn de Verenigde Staten en China. Beide landen hebben in de afgelopen maanden hun in beslag genomen voorraad ivoor vernietigd. Dat draagt bij aan het groeiend besef dat de handel in wildlife niet langer getolereerd wordt.

Het IFAW stelde de resolutie mee op en voorzag verschillende parlementariërs van input: advies de aanbevelingen van het IFAW en INTERPOL voor de bestrijding van de online handel in ivoor in de EU over te nemen. De opsporing staat nog in de kinderschoenen en specifieke wetgeving op het gebied van e-handel in wildlife  is hard nodig.

Hoe groot het probleem van wildlifecriminaliteit is, blijkt uit recente cijfers van de populatie van wilde dieren. Reijnen: Als we zo door gaan zijn olifanten over een jaar of elf uitgestorven. Zo simpel is het. Van alle neushoorns in Zuid-Afrika zijn er nog maar 860 over en ook dat getal wordt steeds kleiner. Van wilde tijgers zijn er ook nog maar een kleine drieduizend. Het is de hoogste tijd dat dit probleem wordt aangepakt, voordat het echt te laat is.

 

Scriptor

 

Bron: IFAW via Nieuwsbank

Tags: , , ,


About the Author



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑