Groen en duurzaam Webboulevard.nl So chicken, categorie: groen en duurzaam

Published on maart 22nd, 2013 | by scriptor

0

So Chicken II

New York Pizza gaat plofkip-vrij
New York Pizza zal uiterlijk in 2015 geen plofkip meer gebruiken op haar pizza’s. Dat bevestigde zij aan Wakker Dier. New York Pizza volgt hiermee de pizzamerken Wagner en Domino’s. Wagner pizza gebruikt inmiddels al kip met 1 Beter Leven ster en Domino’s pizza belooft dat vanaf halverwege 2014 te doen. De plofkip verliest steeds meer terrein in Nederland. Unilever, Struik, KLM, Johma, Olvarit en supermarkt Deen beloofden al over te stappen naar diervriendelijker geproduceerde kip. Consumenten kochten in het laatste kwartaal van 2012 twee keer zoveel kip met een keurmerk in de supermarkt als eind 2011. Onlangs gaven de Academische ziekenhuizen aan geen plofkip meer te willen inkopen vanwege het hoge antibioticagebruik. En zelfs de supermarkten geven toe dat de huidige kipproductie niet meer van deze tijd is. Maar de daad bij het woord voegen, doen de supermarkten nog niet. Wakker Dier blijft campagne voeren tegen achterlopende bedrijven die plofkip blijven verkopen.

Kip, `t meest mishandelde stukje vlees
Van alle soorten vee die voor vlees worden gehouden, scoort de gangbare vleeskip, de `plofkip’, het slechtst op dierenwelzijn (Consumentenbond, 2007). De European Food Safety Authority dringt aan op het houden van kippen met een lagere groeisnelheid. In zes weken tijd groeien plofkippen van 50 gram uit naar een gewicht van bijna 2,5 kilo. Dit is vier keer sneller dan in 1950. Door deze zeer snelle groei, voornamelijk bereikt door eenzijdig doorfokken , lijden de dieren aan pijnlijke aandoeningen en ziektes en wordt hun welzijn ernstig aangetast. De groei van de poten, skelet, hart en longen blijft achter bij de groei van de borstspier (de filet). Welzijnsproblemen en hoge sterfte zijn het gevolg. Plofkippen leven met ongeveer 20 anderen op een vierkante meter in dichte stallen. Omdat ze continu in hun eigen uitwerpselen staan , krijgen zij veel last van pijnlijke, open zweren aan hun pootjes en op hun borst. In 2012 slachtte Nederland voor het eerst meer dan een half miljard plofkippen. De helft van deze dieren kreeg antibiotica toegediend via water of voer.

Kip met een Beter Leven ster
Kippen die worden gehouden volgens de een ster norm van het Beter Leven kenmerk, groeien langzamer en leven twee weken langer. Ook krijgen zij meer ruimte in de stal en een overdekte uitloop. Doordat de kippen langzamer groeien, zijn ze gezonder en hebben haast geen last van de problemen waar de plofkip mee kampt zoals kreupelheid, gewrichtspijn en voetzweren. In 2011/2012 kregen `sterkippen’ 80% minder antibiotica dan plofkippen.

bron: Wakker Dier via Nieuwsbank

Tags:


About the Author



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑