Published on september 18th, 2014 | by scriptor
0Onderwijsfabriek
Mijn zoon van tien heeft een bloedhekel aan school. Met afhangende schoudertjes en een gezicht tot op zijn schoenen, komt hij me op de speelplaats tegemoet. Ik ken die houding ondertussen wel: frustratie, omdat hij helemaal niets kan met de antwoorden van zijn juf op de vele vragen die hij haar stelt. “Omdat het van de inspectie moet”, was deze keer het antwoord toen hij vroeg naar het waarom van een opdracht.
Zijn school doet precies wat ze behoort te doen en dat is nou net het probleem. Ze loodst kinderen door het productieproces van de onderwijsfabriek. Hoe doet ze dat? Nou, precies zoals elke andere reguliere basisschool dat doet. Aan de ene kant stromen de kinderen de fabriek binnen. Kinderen die allemaal geboren zijn met hun eigen kwaliteiten en eigenschappen; ieder kind uniek. In de onderwijsfabriek staat alle kinderen hetzelfde te wachten. Die kwaliteiten en eigenschappen doen er dan even niet meer toe. Het resultaat is een eenheidsworst. Ik zie het zo: aan de ene kant gaan kleurrijke vormpjes – driehoekjes, rechthoekjes, cirkeltjes – erin en aan de andere kant komen er, na jaren onderwijs, kleurloze vierkantjes uit. Zitten we met z’n allen op die vierkantjes te wachten? Nee. Wel op diversiteit en creativiteit. Geen wonder dat we op latere leeftijd massaal vastlopen, om er dan achter te komen dat we niet het leven leiden dat bij ons past. Dan begint alsnog de ontdekkingstocht naar onze kwaliteiten en verlangens. Tijdens het onderwijs dat we hebben genoten, zijn de leerkrachten even vergeten dat deze ontdekkingstocht minstens zo belangrijk is als de kennis die ze erin pompen. “Onderwijs genieten”, wat een belachelijk woordcombinatie trouwens. Maar dit terzijde.
En mijn zoon? Die gaat na de zomervakantie naar groep 8. Het schooljaar zal in het teken staan van de CITO-toets. Testen of eruit komt, wat erin is gestopt. Onderzoeken of het is gelukt om van het paarse rondje een kleurloos vierkantje te maken. Ik vrees het ergste.
Bron: Ingrid Candel
http://ingridcandel.blogspot.nl/2014/08/onderwijsfabriek.html