Published on februari 26th, 2013 | by scriptor
0So chicken
MINDER VLEES ETEN
Een dag per week geen vlees of vis eten, maakt al heel veel uit voor het milieu! Een alternatief op tafel hoeft ook al geen probleem te zijn: recepten te over op het net en ook op Webboulevard-kookkunst natuurlijk: cannelloni met ricotta-spinazievulling. Het mogen dan wonderen zijn, kippen die in een paar weken tijd uitgroeien tot dikke volwassen exemplaren, het is niet iets waar de mensheid trots op hoeft te zijn. De beesten en veel andere diersoorten lijden onbeschrijflijk. Oorzaak: we willen allemaal iedere dag veel vlees of vis eten voor weinig geld en daar kan flink aan verdiend worden. Het resultaat is een gemanoeuvreer en gezeul met het vlees van formaat. In de vlees- en visindustrie komt het voor dat men dieren teelt op een zo klein mogelijk oppervlak en daarna het vlees zo goedkoop mogelijk: slacht, vervoert, prepareert, weer vervoert, verkoopt, bij overschot vernietigt, verwerkt, verpakt, aanbeveelt en nog veel meer. Dit alles belast ons milieu overmatig en het dierenbestaan is mensonterend. Bovendien hoeven we helemaal niet iedere dag vlees te eten, dat is zelfs ongezond. Het is extra ongezond omdat de bewerking van het nog levende vlees (dieren mag je ze niet noemen, die hebben nog een (beperkte) vrije wil) en die van het dode vlees schadelijk voor ons kan zijn, denk bijvoorbeeld aan het gebruik van antibiotica hiervoor. Indirect is het ongezond omdat ons milieu flinke schade oploopt door (o.a.) de vleesindustrie. Zie hier het probleem in een notendop…
Nu even gevogelte in het bijzonder, want: plofkip, waarom zouden we je willen eten? Na je ellendige bestaan, vergeven van ziektes, bestookt met antibiotica, smaak je ook nog eens niet. Je kippenvlees heeft de smaak van haast en een bijsmaak van korte-termijndenken, geen enkel recept kan dat verhullen! Goed te zien dat na aandacht voor je miserabele bestaan zo veel klanten je verpakte restanten laten liggen in de schappen en grijpen naar het vlees van een dier dat een iets beter leven had. Maar vooral: als we nádenken over jouw bestaan, willen we dat toch niet meer voor je en dat geldt ook voor al je equivalenten.
Pluimveehouders op TV hebben het nota bene over ‘bofkippen’: met 18 i.p.v. 20 kippen bij elkaar gedrukt en als afleiding (!!!) stro! Toe maar dat is wel boffen ja! Trouwens, (highbrow…) voor de exportkippen verandert er niets… En oja, of wij wel weten hoe veel dat kost??? Nou ja consument, een kip die naar kip smaakt en een natuurlijk bestaan achter de rug heeft, is eenmaal in de gele verpakking inderdaad duurder. Het meest veelzijdige stukje vlees verschijnt dan minder vaak op tafel, of beter gezegd: vlees is in werkelijkheid, zónder alle trucs, duurder! Die kunstmatige prijs van nu betalen 1. de dieren 2. ons milieu en 3. onze kinderen.
Smakelijk eten!
Scriptor