Published on april 8th, 2013 | by scriptor
0Looptest goede graadmeter ziektebeloop MS
Om werkzame medicijnen voor progressieve MS te kunnen ontwikkelen, is er eerst een manier nodig waarmee het effect van medicijnen voor progressieve MS gemakkelijk te meten is. Onderzoek van Libertje Bosma laat zien dat onder meer een loopsnelheidstest hiervoor een goede graadmeter is. Bosma promoveert op 19 april bij VUmc.
Met verschillende zogenaamde klinische schalen (dat zijn veelgebruikte meetinstrumenten in de medische wereld) kan men de klachten en beperkingen als gevolg van MS vastleggen. Hierbij valt te denken aan neurologisch onderzoek, verschillende functietesten of vragenlijsten naar de impact van deze ziekte. Voor dit proefschrift onderzocht Bosma het gebruik van verschillende klinische schalen in progressieve MS, om de opzet van medicatiestudies te ondersteunen en de ontwikkeling van een werkzame behandeling voor progressieve MS te bevorderen.
Loopsnelheidstest
Uit onze studies bleek dat door meerdere schalen te combineren, we verschillende dimensies van de ziekte kunnen meten. Hierdoor merken we veranderingen in het ziektebeloop beter op. Een loopsnelheidstest, de Timed 25-Foot Walk, bleek het meest de moeite waard om bij progressieve MS-patiënten af te nemen. Met deze relatief eenvoudige test kunnen we de verslechtering goed vastleggen. Daarnaast blijken de resultaten ook te informeren over de toekomstige ziekte-impact zoals de patiënt deze ervaart. Dit is van groot belang voor medicatiestudies voor progressieve MS.
Multiple sclerose
Multiple sclerose (MS) is een aandoening van de hersenen en het ruggenmerg die al op jonge leeftijd kan leiden tot ernstige lichamelijke beperkingen en handicaps. Patiënten kunnen verschillende uitvalsverschijnselen krijgen, zogenaamde schubs. Meestal volgt herstel (relapsing-remitting MS). Behalve schubs kunnen patiënten ook een langzaam toenemende achteruitgang ervaren, soms al vanaf het begin van de ziekte (primair progressieve MS), soms pas in een latere fase van de ziekte (secundair progressieve MS). Deze geleidelijke achteruitgang herstelt niet meer.
Werkzame medicijnen
Slechts een deel van alle mensen met MS heeft baat bij de huidige geneesmiddelen, die steeds beter in staat zijn schubs tegen te gaan. Helaas is geen van deze medicijnen werkzaam voor progressieve MS en staan de behandelende artsen van deze patiënten vooralsnog met lege handen.
* Promovendus: L.V.A.E. Bosma
* Promotoren: Prof. dr. B.M.J. Uitdehaag, Prof. dr. C.H. Polman
Bron: VUMC via Nieuwsbank