Published on april 17th, 2013 | by scriptor
0Het gestresste brein
Stress heeft een enorme invloed op het functioneren van ons brein. De hormonen die ons lichaam tijdens een stressreactie aanmaakt beïnvloeden onze hersenen, maar hoe ze dat precies doen is nog onbekend. Het promotie-onderzoek van hersenwetenschapper Marloes Henckens toont aan dat stress en het stresshormoon cortisol de functionele verbindingen tussen hersengebieden veranderen. Datum woensdag 17 april 2013
Stress heeft een enorme invloed op het functioneren van ons brein. De hormonen die ons lichaam tijdens een stressreactie aanmaakt beïnvloeden onze hersenen, maar hoe ze dat precies doen is nog onbekend. Het promotie-onderzoek van hersenwetenschapper Marloes Henckens toont aan dat stress en het stresshormoon cortisol de functionele verbindingen tussen hersengebieden veranderen.
Daarnaast bleek cortisol de activiteit van het brein in een hersengebiedspecifieke en tijdsafhankelijke manier te beinvloeden. Directe blootstelling aan stress en cortisol brachten het brein in een toestand van paraatheid, waarin emotionele processen de boventoon voerden. Enkele uren na blootstelling aan cortisol bleek het hormoon juist te zorgen voor een sterkere controle over deze emotionele processen en verbeterde cognitieve prestaties. Cortisol lijkt dus een cruciale speler in de controle van de stressreactie in het brein en de normalisatie van hersenfuncties. Herstel van een normale cortisol-huishouding in patiënten met stressgerelateerde stoornissen zoals depressie en of post-traumatische stress stoornis (PTSS), zou daarmee kunnen bijdragen aan hun behandeling.
Bron: Radboud Universiteit Nijmegen via Nieuwsbank