Published on april 8th, 2014 | by scriptor
0Hardloopschoenen voorkomen geen hardloopblessures
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat goede hardloopschoenen blessures voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat er slechts twee factoren zijn die het risico op een blessure aantoonbaar vergroten: overbelasting en een eerdere blessure. Asymmetrisch bewegen blijkt geen risicofactor te zijn voor blessures. Ook programma’s waarbij beginnende lopers eerst wennen aan de schokbeweging van hardlopen of variaties in de duur van een voorbereidingsprogramma bij beginnende lopers, bleken geen verschillen in het aantal blessures te geven.
Blessures
Hardlopen is een populaire sport die iedereen bijna overal kan doen. Miljoenen mensen lopen regelmatig hard, het is goed voor de gezondheid. Maar de keerzijde is dat hardloopblessures veel voorkomen. De meeste overbelastingsblessures in het hardlopen ontstaan door trainingsfouten: te ver, te snel en te vaak. Vanaf het begin van de hardloopgolf in de jaren 80 tot nu is het aantal blessures hoog en bleef het ongeveer gelijk.
Geen preventie hardloopschoenen
In de wetenschappelijke literatuur blijkt er geen bewijs te zijn voor het voorkomen van blessures door goede hardloopschoenen. Fabrikanten van hardloopschoenen misleiden consumenten met hun gezondheidsclaims; goede hardloopschoenen voorkomen geen blessures. Zij bieden een schijnzekerheid die werken blessures juist in de hand.
Schokbelasting
Het effect van een voorbereidingsprogramma voor beginnende lopers om hardloopblessures te voorkomen werkt ook niet. Altijd ging men ervanuit dat beginnende lopers die nog niet eerder een sport met schokbelasting beoefenden een grotere kans op hardloopblessures hadden. Een specifiek programma waarmee zij via wandel- en huppeloefeningen aan de schokbewegingen konden wennen, liet echter geen verschil zien in het aantal blessures.
Asymmetrie geen risicofactor
Asymmetrie ziet men ook vaak als een mogelijke risicofactor voor hardloopblessures. Een asymmetrie tussen linker- en rechterbeen zou er voor kunnen zorgen dat het ene been aan meer belasting blootstaat dan het andere, waardoor het ene been gevoeliger is voor overbelastingblessures. Onderzoek hiernaar laat zien dat asymmetrie tijdens het hardlopen heel normaal is en dat de mate van asymmetrie geen effect heeft op het ontstaan van blessures.
Heilige Graal
De vraag naar de oorzaak van hardloopblessures valt te vergelijken met de zoektocht naar de Heilige Graal. Er zijn maar twee aantoonbare risicofactoren: overbelasting en een eerdere blessure.
Scriptor