Groen en duurzaam Webboulevard online Magazine exeter Groen en duurzaam

Published on april 1st, 2014 | by scriptor

0

Climate change, challenges and solutions week 8

De mensheid begint aan een nieuw tijdperk waarin het klimaat zo verandert dat het uiterlijk van onze planeet er heel anders uit gaat zien: welkom in het Antropoceen! Hoe zal het klimaat er over 1000 jaar voorstaan als er een goede kans is dat we alle resterende fossiele brandstoffen hebben verbrand? Onlangs bereikten we een mijlpaal in de niveaus van kooldioxide in de atmosfeer. In mei 2013 bereikten we 400 delen per miljoen. Als we doorgaan met het verbranden van de bekende 4000 miljard ton fossiele brandstoffen dan is de verwachting dat de kooldioxideniveaus stijgen tot 1500 delen per miljoen rond het jaar 2300.

In de komende eeuwen kunnen we de mondiale gemiddelde temperatuurpiek van 8 graden Celsius boven het pre-industriële niveau halen. En in het jaar 3000 kunnen we nog steeds temperaturen van 6 graden hoger beleven. Koolstofdioxide is een verontreiniger met een zeer lange levensduur en veel hardnekkiger aanwezig in het milieu dan radioactief afval! Temperatuurstijgingen van deze omvang onderbreken bovendien de natuurlijke cyclus van ijstijden. In de afgelopen 850.000 jaar was er een patroon van gestage afkoeling gevolgd door plotselinge opwarming, dan weer stabiele koeling en zo verder, in cycli van ruwweg 100.000 jaar. Als we de bekende fossiele brandstoffen blijven verbranden, krijgen we een aanhoudende hete toestand die ijstijden in een periode van honderdduizenden jarenlang voorkomt. Tijdens het Anthropoceen zal de zeespiegel stijgen met tientallen meters. Dit verandert het gezicht van onze planeet. Nieuwe ondiepe zeeën overspoelen de laaggelegen delen van de huidige wereldkaart. Mensen zijn nu de aanjagers van milieuveranderingen op een schaal die uniek is in de geschiedenis van de aarde. Menselijk gedreven biologische, chemische en fysische veranderingen aan het systeem van de aarde zijn zo groot, snel en duidelijk dat ze dus een totaal nieuw tijdperk kunnen karakteriseren.

De toekomst van het klimaat is nog steeds in onze handen. De grootste bron van klimaatonzekerheid is de politiek, niet de wetenschap. We kunnen ervoor kiezen om waarschuwingen te beperken, of we kunnen onze kansen nu nog grijpen in een warmere wereld! Met onze wetenschappelijke kennis zijn we in staat ons te ontdoen van de vervuilers en ze te vervangen door milieuvriendelijke energiebronnen, daarmee de CO2-uitstoot verminderend. Het is allemaal mogelijk, maar politiek gezien niet. Als het IPCC een rapport publiceert zijn de reacties daarop buitenproportioneel: de alarmerende inhoud lijkt geen grip te krijgen op de politiek, media of de slachtoffers: de mensheid zelf. Ontkenning, bagatelliseren en voorzichtig formuleren zijn de beste reacties die je mag verwachten. Ook het IPCC zelf past zijn rapporten aan aan de ontvankelijkheid.

Wat kun je zelf doen? Omdat het neerkomt op individuele acties, zijn deze dus heel belangrijk. Ook al is het een reductie van CO2uitstoot van een huishouden, alle gezinsverbruik bij elkaar maken voor een belangrijk deel de dienst uit. De houding moet veranderen, daar begint het: als het normaler wordt plastic verpakkingen niet meer te willen, met je buren te praten over milieuvriendelijkere energiebronnen of je carbon footprint, de verwarming iets lager en vaker op de fiets, een vleesloze dag per week…: dan verandert het denken. Ook moet de kennis van klimaatverandering groeien, die is nu veel te beperkt. Zoals je niet naar buiten gaat bij een noodweer, zo moet het zijn met je carbon footprint: ‘je blijft uit de buurt’ van verdere opwarming van de aarde omdat je rechtstreeks gevaar loopt. Daar werk je hard aan mee.

 http://www.energysavingtrust.org.uk/Take-action/Reduce-your-carbon-footprint

http://www.newscientist.com/article/mg21829180.200-sea-level-rise-drowning-in-numbers.html?page=1#.Uzu0dvl_vTq

http://www.wnf.nl/voetafdruktest/

© 

 

Scriptor volgt, vertaalt en schrijft over deze cursus

 

 

Tags: , , , , ,


About the Author



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑