Gezondheid Webboulevard online Magazine trainingen loep

Published on april 23rd, 2014 | by scriptor

0

Bedreigen AGE’s in voeding de volksgezondheid?

Wetenschappers luiden noodklok over stof in voeding die gelinkt is aan overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekte en de ziekte van Alzheimer. Advanced glycation endproducts…AGE’s? Vrijwel niemand weet wat dat zijn, maar dat staat op het punt te veranderen: ‘gevorderde glycatie-eindproducten’, in het Engels afgekort tot AGE’s, gaan de wereld van voeding en gezondheid op de kop zetten. Op 28 april geven de belangrijkste AGE-wetenschappers uit binnen- en buitenland in Amsterdam een perspresentatie over de gevaren van AGE’s in voeding.

AGE’s zijn verbindingen die op grote schaal ontstaan tijdens de productie van voeding in de fabriek. Ze worden ook kunstmatig aan levensmiddelen toegevoegd om de smaak en houdbaarheid te verbeteren. Tijdens het koken loopt het gehalte nog verder op. Lang ging men ervan uit dat AGEs in voeding geen kwaad kunnen. De aanwijzingen stapelen zich echter op dat AGE’s betrokken zijn bij een aantal wijdverbreide ziekten, zoals overgewicht (speciaal buikvet), diabetes, hart- en vaatziekten, nierziekten en dementie.

Alzheimer
“Mensen moeten weten wat de gevolgen van AGE’s zijn, net zoals ze op de hoogte zijn van de gevaren van transvetzuren, tabak en overmatig gebruik van zout, vet en suiker,” zegt de Amerikaanse wetenschapper prof. dr. Helen Vlassara. Zij roept de levensmiddelenindustrie op het AGE-gehalte in hun producten te verminderen. Vlassara geldt wereldwijd als de toonaangevende autoriteit op het gebied van gezondheid en AGE’s in voeding. Zij publiceerde een studie (PNAS, 24 februari 2014) die een verband tussen de ziekte van Alzheimer en AGEs uit voeding suggereert. In de VS en Engeland leidde dat tot veel publiciteit. Op basis van eerdere experimenten met proefpersonen betoogt Vlassara dat halvering van de dagelijkse dosis voedings-AGEs al tot grote gezondheidswinst leidt, zoals afvallen, verlies van buikvet en een verbeterde suikerhuishouding.

 

Bron: Uitgeverij CocoBooks via Nieuwsbank

Scriptor

Tags: , , ,


About the Author



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑