Published on september 10th, 2013 | by scriptor
0Appeltaart met amandelspijs
Appeltaart met amandelspijs
Je hebt nodig voor:
het deeg:
300 zelfrijzend bakmeel,
150 g basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
175 g koude boter, in blokjes
de vulling:
ongeveer 1 kilo zoetzure appels, geschild en in dobbelstenen
rozijnen naar smaak 1 of 2 handenvol, geweld en gewassen in warm water
1/2 pakje amandelspijs (500 gram : 2 = 250 gram)
1 citroen
kaneelpoeder
1 ei
suiker
Amaretto di Saronno, amandellikeur, 1 tot 2 eetlepels
Springvorm (24 cm.)
Rasp de schil van de citroen en pers hem uit. Schep het bakmeel met de citroenrasp door de suiker. Kneed de boter met het bakmeel, citroenrasp en de suiker en vanillesuiker tot een soepel deeg. Bewaar het in de koelkast tot gebruik, dit is een deeg voor koele handen!
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Schil de appels en verdeel ze in schijfjes, parten of blokjes. Eventueel kun je wat citroensap over de appels sprenkelen tegen het verkleuren, maar dat gebeurt in de oven toch wel. Meng de appels met kaneel, suiker, vanillesuiker, Amaretto en de rozijnen.
Rol driekwart van het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht en bekleed hiermee de springvorm. Verdeel (brokkel) de amandelspijs over de bodem en verdeel hier het appelrozijnenmengsel over. Rol van het overige deeg dunne rolletjes en leg die in een ruitmotief op de taart. Bak de appeltaart in 60 minuten gaar.
Variaties: voeg noten toe: walnoten of pecannoten, extra vruchten zijn bijvoorbeeld abrikozen of peren of verschillende soorten appels.
SMAKELIJK!
Scriptor