Published on januari 22nd, 2013 | by scriptor
0Erwtensoep, om je vingers bij af te likken!
Erwtensoep, echte winterse kost. Staat in de maag, great taste en erg gezond. En ook nog (voor alle geordenden onder ons): heel geschikt om in te vriezen, maar het is natuurlijk veel smakelijker om de soep meteen op te eten!
ingrediënten voor 6 tot 8 porties
1 pak spliterwten;
8 plakjes katenspek;
2 schouderkarbonades of 10 krabbetjes;
anderhalve liter water;
3 bouillonblokjes;
in stukjes:
2 geschilde aardappels;
2 stammen prei;
2 winterwortels;
1 tot 2 uien;
2 stengels bleekselderij;
1/3 knolselderij.
Bak het spek kort in de soeppan, voeg het water toe, het (HELE) pak spliterwten en de karbonades en/of krabbetjes en de bouillonblokjes. Laat dit zo’n 30 tot 45 minuten zachtjes koken. Af en toe roeren voorkomt aanbranden. Haal dan het vlees eruit (niet het katenspek) en voeg de groentes toe. Laat dit allemaal nog 20 minuten zacht koken (exclusief de tijd die het kost om de soep weer aan de kook te brengen). Daarna kun je de soep met een staafmixer pureren, waarbij je op moet letten voor gespetter: de soep is errug heet. Vlees in het bord leggen en soep eroverheen scheppen.
Scriptor