Published on november 11th, 2014 | by scriptor
0Nederlands-Britse samenwerking: kraakbeen uit de printer
Nederlandse en Britse onderzoekers gaan met speciale kraakbeenstamcellen en een 3D-printer kunstmatig kraakbeen maken dat dezelfde eigenschappen en sterkte heeft als natuurlijk kraakbeen. Het is tweede onderzoek dat het Reumafonds samen met het Engelse Arthritis Research UK financiert.
Samen sterk
In Wales ligt het begin van het onderzoek. Daar kunnen ze kraakbeenstamcellen opkweken die ook echt uit het kraakbeen komen. De Britten beschikken bovendien over bijzondere apparaten waarmee zeer geavanceerde analyses mogelijk zijn. De Nederlandse expertise ligt vooral bij de 3D-printer en het uittesten van het gemaakte kraakbeen bij dierpatiënten.
Gel
Met een bijzondere 3D-printer bouwt men allereerst een soort mal om kraakbeencellen in op te kweken. De mal bestaat uit een gel, een materiaal waarin cellen zich goed kunnen ontwikkelen en waaraan men materialen kan toevoegen die de groei van kraakbeenstamcellen zo goed mogelijk stimuleren. Deze gel moet sterk genoeg zijn om er driedimensionale vormen mee te maken.
Pluggen die in beschadigd kraakbeen passen
Ze kunnen pluggen maken die precies passen in de scheurtjes in het kraakbeen van de patient. Door de plug kan een vloeistofstroom heen, net als in natuurlijk kraakbeen. Die vloeistofstroom is nodig voor de aanvoer van voedingsstoffen en de verwijdering van afvalstoffen.
In de praktijk getest met paardenkracht
Het is de bedoeling om paarden die kapot kraakbeen hebben, voor het testen te gebruiken. Ze zijn heel geschikt en het zijn geen proefdieren. Ze kunnen veel paardenleed voorkomen door ze te behandelen want kraakbeenproblemen zijn de belangrijkste oorzaak van lamheid bij paarden.
Scriptor
bron: Reumafonds