Published on september 26th, 2014 | by scriptor
0Publieksdebat ‘U-meet’ over robotica
Tussen 24 september en 4 oktober, rond het Weekend van de Wetenschap, gooien universiteiten hun deuren voor iedereen open om mee te denken hoe robotica onze samenleving kan helpen. Het thema staat centraal in het jaarlijkse publieksdebat ‘U-meet’, waarbij iedere belangstellende welkom is.
We kennen robots als machines die werken in een fabriek. Ze doen vaak zwaar of gevaarlijk werk dat de mens liever niet doet. Ze kunnen snel en nauwkeurig werken en zijn daarmee soms efficiënter dan mensen. Robots kunnen steeds meer, zij komen ons leven binnen. Zij kunnen ons helpen in de zorg en in huis. Ze beschermen ons ook en kunnen zelfs voor ons vechten. De komst van de robots in de samenleving roept vragen op. Willen we dat een robot ons verzorgt of is dit voorbehouden aan mensen? Wat gebeurt er als een robot schade aanbrengt, wie is hier dan verantwoordelijk voor? Hoe betrouwbaar is een robot eigenlijk en wat zijn de grenzen van de huidige technologie? Wordt een robot intelligenter dan de mens? Vormt hij een bedreiging of betekent hij vooruitgang?
Reden voor de Nederlandse universiteiten om hun jaarlijkse publieksdebat ‘U-meet’ het thema ‘Robotica’ mee te geven. In de aanloop naar en rondom het Weekend van de Wetenschap ( 4 en 5 oktober) vinden de ‘U-meets’ plaats in vrijwel alle universiteitssteden. U-meet is een ontmoeting van maatschappij, politiek en wetenschap. Belangstellend publiek is nadrukkelijk uitgenodigd om bij deze ontmoeting aanwezig te zijn en om deel te nemen aan het debat.
Op welke manier kan wetenschappelijk onderzoek een antwoord geven op maatschappelijke vraagstukken, waarmee de politiek haar voordeel zou kunnen doen? Dat is het uitgangspunt van de U-meets. Universiteiten bekijken het thema van verschillende kanten. Zo heeft het deelthema robotica in de zorg zowel juridische, ethische als technische kanten. Maar ook de effecten op de arbeidsmarkt komen aan bod en brainstorms brengen misschien innovatieve ideeën boven tafel.
Scriptor
bron: Vrije Universiteit