Published on juni 3rd, 2014 | by scriptor
0Taalunie antwoordt op petitie Nederlands Vanzelf Sprekend
Nederlands Vanzelf Sprekend is een initiatief van de Actiegroep Nederlands. Dat is een groep met leden van het Algemeen Nederlands Verbond, de Marnixring en de Orde van den Prince. Sinds de online lancering eind december 2013 ondertekenden Nederlanders en Vlamingen meer dan 5000 keer deze tekst. De petitie kwam officieel in handen van de Nederlandse Taalunie. Zij deelt de bezorgdheid, toch nuanceert ze de visie achter de tekst: ‘…goed onderwijs in de standaardtaal is van het grootste belang, maar het gaat ons minder om het bestrijden van oppervlakkige verschillen tussen Nederland en Vlaanderen, dan om taalvaardigheid in het algemeen.’
Standaardtaal schept kansen
In de petitie gaat men ervanuit dat mensen taal nodig hebben om hun talenten te ontwikkelen om bij te dragen aan het eigen welzijn en dat van de gemeenschap. Daarvoor biedt nu eenmaal het Standaardnederlands in Nederland en Vlaanderen de beste kansen. Dat vinden ze bij de Taalunie nou ook, zo’n taaleenheid van Nederland en Vlaanderen, maar ze vinden oppervlakkige regionale kenmerken geen bedreiging voor die standaard. Die verschillen zijn het duidelijkst in de uitspraak en ook wel in de woordenschat en de grammatica. Net zoals Nederlanders zich het beste herkennen in het Nederlandse taaleigen, herkennen Belgen zich in de Belgische variant en Surinamers in de Surinaamse. Maar dát staat taaleenheid niet in de weg! Evenmin als dat bijvoorbeeld voor het Engels, Duits of Frans het geval is.
Onderlinge verschillen
Niet iedereen spreekt hetzelfde binnen een taalgebied, ook niet binnen het Nederlandstalige. Het gaat er niet om te bepalen welke varianten de voorkeur hebben, maar om te wijzen op het bestaan ervan. Er is een mogelijk beperkte bruikbaarheid van woorden binnen het Nederlandse taalgebied. De Taalunie is niet hetzelfde als taalpolitie. Taal is van de gebruikers, en die beslissen tenslotte waar het met de taal naartoe gaat.
Scriptor, thuis in onze taal
Bron: Nederlandse Taalunie