Working matters Webboulevard online Magazine tired

Published on september 19th, 2013 | by scriptor

0

Groeiende interesse burn-outzelftesten

In 2012 ondervond ruim 1 op de 8 werknemers burn-outklachten volgens onderzoek van CBS en TNO. Sinds 2007 is er een stijdende lijn te zien in het aantal werknemers met een burn-out. Bureau Leaufort biedt sinds 2,5 jaar een gratis burn-outzelftest aan op de website. Hiermee kan iemand een eerste indicatie krijgen van de mate van stresssymptomen, overbelasting en burn-out die hij of zij vertoont. Ruim 34.000 personen vulden deze zelftest ondertussen in. Het laatste jaar nam het aantal respondenten zelfs met 40% toe en momenteel komen er iedere maand meer dan tweeduizend bij (zie grafiek). De dalingen in de grafiek hangen samen met vakantieperiodes. Ook het zoekgedrag op internet bevestigt de grote interesse in burn-out. Op Google zoekt men alleen al met het woord ‘burn-out’ gemiddeld 135.000 keer per maand. Inclusief de vele varianten op dit zoekwoord zoals bijvoorbeeld ‘stress’ en ‘zelftest burn-out’ is dit maar liefst 714.690 keer per maand.

Stijging burn-out onder jongeren en oorzaken
Opvallend is dat steeds meer jongeren tussen de 25 en 35 jaar, aan het begin van hun carrière, te maken krijgen met een burn-out (TNO, juni 2013). In 2010 had deze groep hier relatief nog weinig last van; 1 op de 10 jongeren in de leeftijdsgroep 25-35 jaar had burn-outklachten. Inmiddels is dit al 1 op de 8. De crisis speelt een belangrijke rol volgens onder andere TNO en het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten. Een baan biedt weinig zekerheid en het is moeilijk om een vast contract te krijgen. Jongeren werken veel met tijdelijke contracten en moeten zich voortdurend bewijzen; dat levert onevenredig veel stress op. Ook de scheidslijn tussen werk en privé werd vager en de druk in het privéleven nam bij jongeren flink toe. Waarschijnlijk zijn internet, mobiele telefoon en social media hierbij belangrijke factoren, omdat men continu in contact is met derden. Grote hoeveelheden informatie en allerlei keuzemogelijkheden vliegen ons bovendien dagelijks om de oren. Het kost veel energie om hieruit de juiste informatie te filteren en gefocust te blijven.

Burn-outklachtenpercentage respondentenWebboulevard online Magazine ToenameSelfTestsBurnOut
1. Piekeren / Zich zorgen maken 85%
2. Sneller geïrriteerd raken 80%
3. Opgejaagd / Rusteloos gevoel 79%
4. Slechter concentratievermogen 78%
5. Lichamelijke klachten 75%

Preventie
Langdurige stress en burnout zijn duur! Het is dus veel beter te voorkomen dan te genezen, bijvoorbeeld: een werknemer die burn-out dreigt te raken begeleiden bedraagt meestal maar zo’n 5% van de uitvalkosten door een echte burn-out. Daarom: breng de risicifactoren in kaart; het maakt het mogelijk gericht de spanningsoorzaken te bestrijden.

Bronnen:
•CBS (2012) ‘Burn-outklachten bij hoge werkdruk en bij weinig sociale steun‘
•CBS (2011) ‘Meer werknemers met burn-outklachten’
•TNO (2013) ‘Eén op de zes laag opgeleide jongeren heeft burn-outklachten’
•NCvB, Beroepsziekten in cijfers 2012

 

Scriptor

Leaufort via Nieuwsbank

Tags: , ,


About the Author



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑