Groen en duurzaam Webboulevard online Magazine bodemdiversiteit

Published on september 10th, 2013 | by scriptor

0

Bodem onbetaalbare bron van biodiversiteit

Dat de bodem de belangrijkste bron is van biodiversiteit is maar bij weinig mensen bekend. Toch is het verzorgen van die bodem is van cruciaal belang voor onze voedselvoorziening. Het overgrote deel aan maatregelen die tot méér biodiversiteit leiden kost geld, en de vraag is: wie neemt de kosten voor zijn rekening? De boer, burger of overheid? Met de brochure “De waarde van agrobiodiversiteit” is een aantal biodiversiteitsmaatregelen in kaart gebracht die juist geld opleveren. Belangrijkste boodschap: biodiversiteit stimuleren is van onschatbare waarde voor de toekomstige voedselvoorziening, dus kijk verder dan interventies die geld opleveren.

Kosten van biodiversiteit: wie draait ervoor op?
De meeste maatregelen die biodiversiteit stimuleren, kosten geld. In de brochure “De waarde van agrobiodiversiteit” hebben onderzoekers Jan de Wit en Jan-Paul Wagenaar juist een aantal biodiversiteitsmaatregelen in kaart gebracht die de boer financieel gewin opleveren. Om die reden zullen ze waarschijnlijk sneller ingezet worden. Veel andere maatregelen zijn minstens zo effectief, maar kosten de boer geld. Onderzoeker Jan de Wit van het Louis Bolk Instituut benoemt het pijnpunt, en wijst tegelijkertijd op de onschatbare waarde van biodiversiteit. De Wit: “De investeringen en kosten die met biodiversiteitsmaatregelen gepaard gaan, zijn moeilijk in geld uit te drukken. Wij hebben dat weliswaar gedaan in ons project, maar onze belangrijkste boodschap is: beperk je niet tot de maatregelen die jou als boer financieel iets opleveren. Je moet als maatschappij het gesprek aangaan met betrokkenen en brainstormen over waar die kosten zouden moeten liggen. Een duurzame voedselvoorziening is een universeel belang en niet mogelijk zonder te investeren in biodiversiteit.”

Bodem vergeten bron van biodiversiteit
Meer biodiversiteit associeer je meestal met meer flora en fauna op het veld, maar de bodem is een veel rijkere bron. De Wit: “Door te werken aan een hoger organisch-stofgehalte, door samenwerking tussen akkerbouwers en veetelers te stimuleren, en door bijvoorbeeld gras-klavermengsels in te zetten, vergroot je de biodiversiteit spectaculair. En de bodem is de belangrijkste factor in onze voedselvoorziening. Het ‘prijskaartje’ voor ecosysteemdiensten van de bodem (zoals schoon drinkwater en opvang van overvloedige regenval) dekt lang niet altijd de waarde die de dienst vertegenwoordigt. In de brochure wordt het voorbeeld van water en diamant genoemd. Water is van levensbelang en daarom waardevol maar goedkoop, terwijl diamant daarentegen zeer duur is.”

Brochure
U kunt de brochure “De waarde van agrobiodiversiteit” downloaden. Liever de brochure op papier? Voor € 7,50 ex. verzendkosten ontvangt u hem thuis. Stuur een mail aan info@louisbolk.nl of bestel via de website www.louisbolk.nl.

Over het Louis Bolk Instituut
Het Louis Bolk Instituut is een internationaal onafhankelijk kennisinstituut dat écht duurzame landbouw, voeding en gezondheid bevordert. Er zijn ongeveer 60 werknemers actief vanuit hoofdkantoor Driebergen en Accra (Ghana). Belangrijke opdrachtgevers zijn onder andere het Ministerie van EL&I, provincies, waterschappen en het bedrijfsleven. Kijk voor meer informatie op www.louisbolk.nl.

Scriptor

bron: Louis Bolk-instituut via Nieuwsbank

Tags: ,


About the Author



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑