Published on maart 4th, 2013 | by scriptor
0Interview: Atelier Pieroen-Hoffman uit Maastricht
Jacqueline Hoffman is een tuinarchitect, opgeleid in USA en woont sinds 21 jaar in Nederland. Ze bewerkt er de Nederlandse klei, maar voornamelijk de Limburgse löss. lees meer over haar tuinontwerpen en -ideeën.
Wat doe je precies?
Een buitenleefruimte is een belangrijk onderdeel van het thuisgevoel, in een tuinplan leg ik de gewenste tuinbeleving voor de bewoners vast.
Wat een prachtige zin! Wat gebeurt er dan?
Meestal voel ik goed aan wat tuinbezitters willen en waar ze naar op zoek zijn. Hun wensen vertaal ik in een sfeer die ze willen terugzien in hun tuin. Daarnaast houd ik me natuurlijk ook aan de praktische eisen die ze stellen aan de ruimte waarin je in de warme helft van het jaar toch heel veel tijd doorbrengt.
Geef eens een voorbeeld.
Een opdracht die ik ooit kreeg, ging over diepte creëren in een ondiepe en aflopende tuin. Achter die tuin lag een parkeerplaats en die was storend zichtbaar. Door (o.a.) vooraan in de tuin een muur op tafelhoogte te bouwen, veranderde het uitzicht enorm. Daarmee kwam er vanzelf diepte in de tuin en de auto’s verdwenen uit het zicht. Maar vooral de muur zelf was een aanwinst, omdat hij op zoveel manieren te gebruiken is. Met licht erin, stopcontacten, stoelen erbij werd het een mooi gebruiksvoorwerp en decoratief tegelijk!
De daktuin op de foto, die overigens is gepubliceerd in een koffietafelboek: Gardens on Top, roof gardens, vind ik een mooi voorbeeld van hoe materiaalkeuze de binding tussen het gebouw en de tuin reflecteert. De cortenstalen keerelementen in de tuin in combinatie met de oranje vlakken in de gevel, het staal van pergola is terug te vinden in de leuning en de lichtgrijze band van de zit-keermuur plus de band van de verdiepingen van het gebouw.
De andere foto laat zien hoe je kleur in de tuin brengt en groen …groen laat zijn. Diepte ontstaat door ‘groot groen’ te gebruiken en doordat je er onderdoor kunt kijken. Dat kan met bamboe of een andere grote heester. ‘Groot groen’ brengt snel de balans terug. Ook de verhouding tussen levende en dode materialen klopt; let op de gevel, de tuinmuren en de bestrating.
Wat is je uitgangspunt bij een ontwerp?
Een tuin moet passen bij de bewoners. Zij moeten als ze naar buiten lopen het gevoel hebben dat ‘het past en klopt: het kan niet anders’. Huis en tuin moeten een geheel zijn. Ik bedoel niet dat er bomen in de woonkamer moeten staan, maar de woonkamer loopt over in de tuin. Ik probeer een brug te slaan van binnen naar buiten en vice versa.
Is de architectenwil wet?
Klanten krijgen de tuin die ze voor ogen hebben, niet de mijne. Ik maak een schetsontwerp waarbij ik uitga van een aantal gegevens, bijvoorbeeld hoe veel zon komt er in de tuin, moet er water in, is er veel schaduw, enz. Met de sfeerwensen van de klant en met deze gegevens ga ik dan aan de slag. Vaak merk ik dat mijn ideeën voor mijn klanten nieuw zijn en dat ze blij zijn met het ontwerp. Dat is het verschil tussen vakkennis en het zelf doen. Samen komen we er uit, ik blijf met de klant meedenken en adviseer vanuit mijn ervaring en kennis. Zo ontstaat het definitieve ontwerp. Dat is altijd weer mooi en iedere tuin is uniek!
Heb je tips?
Ja! Een tip is: zorg voor een goede balans tussen grijs en groen, dus tussen wat er leeft en bloeit en het statische materiaal, zoals stenen. Dat is belangrijk voor een intiem buitenleefruimtegevoel.
Kijk voor meer sfeerimpressies op www.pieroen-hoffman.nl en maak een vrijblijvende afspraak. Je tuin laten opknappen kan ook, het hoeft niet altijd een rigoureuze verandering te zijn. Veel tuinplezier!
Interview: Scriptor TekstAdvies en -Productie
© STAP
Adverteren op Webboulevard? Bel 0646337148